Integrimi Evropian

Evropske Integracije

Kosovo se neprestano konsoliduje kao najmlađa država u Evropi

април 8, 2014

Priština, 08 april 2014. – Ministarka za Evropske Integracije, Vlora  Çitaku, održala se danas jedno predavanje u Fakultet Političkih Nauka UBT-a na temu “ Put ka Evropi”.

Ispred prisutnih studenata, ministarka Çitaku je govorila o oblastima koja se nadovezuju sa integrisanjem Kosova u evro-atlantskim strukturama, sa posebnim naglaskom Çitaku se poziva na teme kao:

Sporazum o Stabilizaciji i Pridruživanju, kao i Proces Liberalizacije Viza.

Kompletan govor ministarke Çitaku
Poštovani studenti,
Poštovani profesori,

pozdravljam Vas sve i zadovoljstvo mi je što sam danas među vama, da sa vama podelim dostignuća i izazove u našem zajedničkom putu ka integraciji u Evropskoj Uniji.

U toku jedne decenije, Republika Kosovo se suočavalo sa mnogim izazovima. Prošli smo dug put počevši kroz izlazak iz rata za slobodu iz jednog represivnog ređima, podizanjem jedne funkcionalne demokracije, sa održivim institucijama i slobodnom tržišnom ekonomijom, na koju sloboda govora, vere, i ostalih osnovnih prava koja su garantovana.

Danas se nalazimo ispred novog početka za Republiku Kosovo. Jedne nove ere. Jedne ere evropskih integracija. Kosovo čvrsto veruje da je Evropeizacija najbolji način za kretanje napred u poboljšanju životnog standarda i za podsticanje ekonomskog razvoja za sve građane.

Kosovo se nalazi ispred završetka Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruživanju (SSP). SSP će snažno usmeriti Kosovo u njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji i istovremeno će označiti istorijski zamah u odnosima između Kosova i EU-a.

Proces Evropeizacije je više nego samo usvajanje zakonodavstva EU-a i ispunjenju norma i standarda EU-a. U raznim zemljama kao Poljska, Mađarska i Estonija sa raznim istorijskim nasleđem i raznim političkim tradicijama, proces učlanjenja u EU je doprineo brzoj transformaciji između odnosa država-građanin, održivoj reformi javne administracije i ciklusu ekonomskog razvoja, stranih direktnih investicija direkte i smanjenju siromaštva dostizanjem ugroženih grupa i ruralnih zona. Ista transformativna moć procesa evropskih integracija dovela je do pozitivnih promena našeg neposrednog okruženja.

Vlada je izrazila njenu kontinuiranu posvećenost za evropsku agendu – delima, ali isto toliko i rečima. Osnova naše posvećenosti nastoji na velikoj podršci naših građana za izmene koje će transformisati našu zemlju u ponosni član Evropske porodice.

Kosovo ima jasnu perspektivu ka učlanjenju u EU, u vezi sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

U oktobru 2012 godine, Studija Izvodljivosti je potvrdila da je Kosovo “…uglavnom spremna za početak pregovora o Sporazumu o Stabilizaciji i Pridruživanju.”

Savet EU-a je, 11 Decembra 2012 godine, potvrdio da će Kosovo početi pregovore o SSP-u, nakon što su četiri kratkoročna prioriteta, i oblasti vladavine zakona, javne administracije, zaštite manjina i trgovine, ispunjena. 1 Marta 2013 godine, Vlada Kosova je potvrdila Evropskoj Komisiji da su lokalne institucije uspešno ispunile četiri kratkoročna prioriteta koja su bila uslov za početak pregovora o SSP-u. 28 Juna je Evropski Savet zvanično potvrdio mandat za početak pregovora o SSP-u

Dakle, ovim je potvrđeno da Kosovo ima jedu perspektivu koja jasno vodi ka članstvu u EU-u, u vezi sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Početak pregovora o Sporazumu o Stabilizaciji i Pridruživanju izmešu naše zemlje i Evropske Unije predstavlja istorijski trenutak historik u okviru procesa integracije naše zemlje.

Jedan uspešan pregovarački proces zahteva političku volju, definisanu organizacionu hijerarhiju, jednostavne i jasne procedure, tehničku ekspertizu i uključivanje svih političkih i društvenih aktera, uključujući i biznis, akademiju i civilno društvo.

U tom pogledu, 27 februara, Vlada Republike Kosovo je osnovala pregovarački tim.

Pregovarački tim se predvodi od strane Ministra za Evropske Integracije, dok su članovi:

Ministar Inostranih Poslova;
Ministar za Trgovinu i Industriju;
Ministar za Poljoprivredu, Šumarstvo i Ruralni Razvoj;
Ministar za Finansije;
Ministar za Ekonomski Razvoj;
Ministar Pravde.

Pregovarački tim ima za mandat da rukovodi pregovorima na političkom nivou i da pruži jasan politički okvir politike za tehničke pregovore.

Što se tiče pregovarača i radnih grupa pregovaranja, Vlada je osnovala 3 radne grupe:

1. Radna grupa za trgovinska pitanja;
2. Radna grupa za harmonizaciju zakonodavstva;
3. Radna grupa za politike sarađivanja.

Pregovarački proces do danas

28 oktobra 2013 godine održan je prvi zvanični sastanak na nivou Glavnih Pregovarača. To je obeležilo početak pregovaranja SSP-a Pregovori su počeli sa otvaranjem najsloženijih naslova SSP-a, odnosno naslova IV, V i VI.

Druga runda pregovora je nastavila sa drugim sastankom Glavnih Pregovarača koji je održan 27 novembra 2013 godine. Tokom sastanka su otvorena su za pregovor i član 1, naslovi I, III, VII, VIII, IX i X.
Tokom decembra meseca 2013 održani su prvi sastanci tehničkih radnih grupa za pregovaranje SSP-a. Tokom meseca februar održana je druga runda sastanaka tehničkih radnih grupa koje su nastavile diskusiju svih tehničkih aspekata SSP-a.

24 marta 2014 otvoren je za pregovaranje i poslednji naslov SSP-a, odnosno naslov II Političkog Dijaloga.

Očekujemo da će se tokom aprila meseca okončati pregovori po svim naslovima i da će se zaključiti sva tehnička pitanja. Ovo će otvoriti put ka održavanju trećeg sastanka Glavnih Pregovarača koji će obeležiti i završetak pregovaračkog procesa.

Nakon tehničkog okončanja pregovora, očekujemo uskoro postavljanje datuma parafiranja Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruživanju, koji će obuhvatiti službeni završetak pregovora o SSP.
Nakon parafiranja SSP-a, tekst SSP-a će započeti službeni proces usvajanja u Evropskom Parlamentu i Savetu Evropske Unije.

Sporazum o Stabilizaciji i Pridruživanju predstaviće prvi ugovorni sporazum u okviru koje će Republika Kosovo i Evropska Unija imati međusobne obaveze: sa jedne strane, naša zemlja treba da preduzme veće reforme, i sa druge strane EU će pružati realnu mogućnost za članstvo.
Ovo nije samo slučajna reakcija Evropske Unije prema Kosovu, ali je i rezultat jednog veoma značajnog izgrađenog rada Kosovske Vlade nad zahtevima EU-a, kao i rezultat opšteg društvenog napretka i napornog rada svih državnih institucija, na centralnom i lokalnom nivou, poziciji i opoziciji.

Ovaj rad koji je urađen ovih poslednjih godina od strane Vlade, ne samo na tehničkom pogledu već i na diplomatskom i političkom, doprineo je drugačijoj viziji EU-a prema Kosovu i njenoj Evropskoj budućnosti.

Cilj Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruživanju je pružanje političkog i zakonskog okvira koji reguliše proces harmonizacije i učlanjenju Kosova u Evropskoj Uniji. Sporazum će biti na zakonskoj osnovi za sve sledeće korake procesa Kosova u okviru procesa Evropskih integracija.

U tom pogledu, SSP predstavlja sledeći značajan korak koji je dokazao zrelost naše države i zapečatio legitimitet postignutog napretka.

Izgradnja države Kosovo je nepovratan proces i Kosovo i dalje radi na konsolidaciji najnovije države u Evropi. Od samog proglašena nezavisnosti, Kosovo je obeležilo značajan napredak bilo po pogledu priznavanja, ili po pitanju učlanjenja u najznačajnije organizacije koja je ojačala poziciji naše zemlje u spoljnoj šemi.

Liberalizacija viza

Što se Liberalizacije viza tiče, domaće institucije su angažovana da sprovode kriterijume i preporuke Evropske Komisije. Do sada smo pokazali posvećenost i pokazali napredak ka svim blokovima koji se povezuju sa liberalizacijom viza.

Dijalog  je počeo Januara 2012 godine, dok smo vodič dobili Juna 2012 godine. Do sada smo primili samo jedan izveštaj dok sada očekujemo sledeći izveštaj koji će proceniti dostignuća Kosova.

 

Last modified: август 12, 2022

11 Responses to " Kosovo se neprestano konsoliduje kao najmlađa država u Evropi "

  1. … [Trackback]

    […] Information on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  2. unicvv alternative каже:

    … [Trackback]

    […] Information on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  3. Web Hosting каже:

    … [Trackback]

    […] Information to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  5. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  6. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  7. auto swiper каже:

    … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  8. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  9. fox888 каже:

    … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  10. youtube каже:

    … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/sr/kosovo-se-neprestano-konsoliduje-kao-najmladja-drzava-u-evropi/ […]

  11. Japheth каже:

    When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox
    and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
    Is there any way you can remove people from that service? Thanks a lot!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *