Integrimi Evropian

Integrimi Evropian

Pranim dorëzimi i pjesës së parë të IPA 2016 të BE-së i paketës financiare prej 45.5 milionë euro, nga gjithsej 70.5 milionë euro

7 Mars, 2017

Prishtinë, 7 mars 2017 – Ministrja e Integrimit Evropian, Mimoza Ahmetaj, priti sot në takim bilateral Drejtoreshën e Komisionit Evropian për Ballkanin Perëndimor, znj. Genoveva Ruiz Calavera, e cila i dorëzoi Ministres Ahmetaj pjesën e parë të Marreveshjes Financiare të Instrumentit të Para Anëtarësimit (IPA) 2016, në vlerë prej 45.5 milion euro nga kontributi i përgjithshëm i BE-së për Kosovën prej 70.5 milion euro. Pjesa e dytë e marrëveshjes është ende në negociata që të jetë në formë të përkrahjes direkte buxhetore në fushën e Reformës së Administratës Publike me shumën paraprake prej 25 milion euro.

Gjatë takimi u diskutua procesi i liberalizimit të vizave ku Ministrja Ahmetaj dhe Drejtoresha Ruiz Calavera konfirmuan progresin e arritur në luftimin e korrupsionit dhe ngritjen e kapaciteteve për vendosjen e rendit dhe ligjit. U nënvizua rëndësia e miratimit sa më të shpejt të demarkacionit me Malin e Zi. Sa i përket zbatimit të MSA-së, u konfirmua që në vitin e parë të zbatimit të MSA-së, Kosova është duke marrë masa me kohë për të siguruar zbatimin e kënaqshëm të MSA-së në përputhje me dispozitat e MSA-së, dhe njëkohësisht u nënvizua rëndësia e fushatës vetëdijësuese për MSA që është lansuar nga MIE.

Delegacionet diskutuan edhe për përgaditjet që Kosova është duke bërë për anëtarësimin e Kosovës në Programet e BE-së, si dhe ecuria në rehabilitimin e linjës hekurudhore, X.

Ministrja Ahmetaj falëndëroi znj. Ruiz Calavera për vizitën dhe bashkëpunimin dhe poashtu theksoi se: ”Marrëveshja financiare IPA 2016 do të ndihmojë në arritjen e obligimeve të parapara në kuadër të MSA-së, në fushat sikurse konkurrueshmëria dhe përkrahja për bizneset, arsimi dhe punësimi, si dhe të drejtat e njeriut. Ne besojmë që kjo pako financiare do të luan një rol kritik në mbështetjen e reformave të parapara me MSA.”

Bashkimi Evropian ka ndihmuar Kosovën me një shumë prej mbi 600 milionë euro për periudhën 2007-2013, si pjesë e Instrumentit të Para-anëtarësimit. Ndërsa, për periudhën 2014-2020, asistenca financiare e IPA-s mbërrin në 645 milionë euro. Të gjitha këto fonde ndihmojnë kryerjen e reformave që kanë për synim ta ndihmojnë Kosovën për të realizuar obligimet e saj në kuadër të procesit të integrimit evropian.

 

Last modified: 10 Gusht, 2022

4 Responses to " Pranim dorëzimi i pjesës së parë të IPA 2016 të BE-së i paketës financiare prej 45.5 milionë euro, nga gjithsej 70.5 milionë euro "

 1. … [Trackback]

  […] Here you can find 44086 additional Info on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/pranim-dorezimi-i-pjeses-se-pare-te-ipa-2016-te-be-se-i-paketes-financiare-prej-45-5-milione-euro-nga-gjithsej-70-5-milione-euro/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/pranim-dorezimi-i-pjeses-se-pare-te-ipa-2016-te-be-se-i-paketes-financiare-prej-45-5-milione-euro-nga-gjithsej-70-5-milione-euro/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Here you will find 24494 additional Information to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/pranim-dorezimi-i-pjeses-se-pare-te-ipa-2016-te-be-se-i-paketes-financiare-prej-45-5-milione-euro-nga-gjithsej-70-5-milione-euro/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/pranim-dorezimi-i-pjeses-se-pare-te-ipa-2016-te-be-se-i-paketes-financiare-prej-45-5-milione-euro-nga-gjithsej-70-5-milione-euro/ […]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *