Integrimi Evropian

Takimi i vendeve të Ballkanit Perëndimor rreth fondeve rajonale të IPA-së

4 Qershor, 2015

Prishtinë, 4 qershor 2015

Më 4-5 qershor, nën patronazhin e Ministrisë së Integrimit Evropian dhe Komisionit Evropian, në Prishtinë do të mbahet takimi i instrumentit rajonal për Ndihmën e Para-Anëtarësimit (IPA).

Në fjalën hyrëse, Ministri Çollaku deklaroi: “Të gjithë jemi dëshmitarë të zhvillimeve unike rajonale në Ballkanin Perëndimor. Si asnjëherë më parë ekziston vullnet i qartë dhe i fuqishëm për bashkëpunim rajonal në nivel politik dhe teknik.

Në muajin prill, të gjithë Ministrat e Ballkanit Perëndimor janë mbledhur në Prishtinë për të diskutuar thellimin e bashkëpunimit rajonal, si dhe projekte konkrete për integrimin e rajonit. Sot, kemi kënaqësinë të jemi nikoqir të takimit rajonal të IPA-s dhe të ofrojmë kontributin tonë në promovimin e marrëdhënieve të mira rajonale në Ballkanin Perëndimor”.

Në fjalën hyrëse, Udhëheqësi i Njësisë së Komisionit Evropian për Programe dhe Bashkëpunim Rajonal, z. Morten Jung deklaroi: “Ne mirëpresim zgjidhjen e ripërtërire për të thelluar bashkëpunimin rajonal në bazë të pronësisë së qartë lokale dhe duke u fokusuar në arritjen e rezultateve konkrete për qytetarët dhe biznesin siç është përmirësimi i lidhshmërisë brenda rajonit, si dhe me BE-në.“

Është hera e parë që Kosova është nikoqire e takimit në kuadër të instrumentit rajonal të IPA-s. Në takim marrin pjesë të gjitha zyrat e Koordinatorëve Kombëtar të IPA-së nga vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Turqia, Këshilli Rajonal për Bashkëpunim si dhe Komisioni Evropian.

Takimi ka për qellim diskutimin e programimit të projekteve rajonale të propozuara në kuadër të programit rajonal IPA 2016.

Një shumë e përgjithshme indikative prej 390 milion € është alokuar për vitin 2016 për të mbështetur veprimet dhe investimet rajonale, programet horizontale dhe bashkëpunimin territorial.

Last modified: 11 Gusht, 2022

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *