Integrimi Evropian

Evropske Integracije

Zamenik premijera Bislimi se sastao sa ministrom Spoljnih Poslova i Trgovine Mađarske, Peterom Szijjartom

мај 14, 2024

Budimpešta, 14. maj 2024

Drugi dan u Budimpešti počeo je sastankom prvog zamenika premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnika Bislimija sa ministrom Spoljnih Poslova i Trgovine Mađarske, Peterom Szijjartom.

U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i povećanje saradnje. Zamenik premijera je zahvalio ministru Szijjartu na podršci Mađarske Kosovu od proglašenja nezavisnosti.

On je istakao podršku u procesu liberalizacije viznog režima, u prihvatanju Republike Kosovo kao deo UEFA tokom Konferencije u Budimpešti 2016. godine, koja je utrla put ka našem članstvu u FIFA, kao i glasanje za članstvo Kosova u UNESKO u 2015. Visoko je cenjen kontinuirani doprinos mađarskog kontingenta u sastavu KFOR-a u očuvanju mira i bezbednosti u zemlji i regionu.

Ističući da je poslednjih godina povećan trend obima komercijalne razmene između naše dve zemlje, zamenik premijera Bislimi je dodao da moramo nastaviti da jačamo nivo međusobne saradnje i širimo oblike i mogućnosti komercijalne razmene i usluga od zajedničkih interesa.

Na sastanku je bilo reči i o kretanjima u zemlji i dostignućima u poslednje tri godine, gde je naša zemlja zabeležila pad stope nezaposlenosti, koja se više nego prepolovila sa 25,7% u 2019. na 11,8% u prošloj godini nivo od 6,2%, nizak nivo javnog duga u poređenju sa zemljama članicama EU, povećanje budžetskih prihoda za 47,7%, udvostručenje izvoza i stranih direktnih investicija i veća formalizacija privrede u poslednje tri godine nego u prethodnim periodima. Napredak naše zemlje dokazuju i međunarodni indeksi i merenja koja svedoče o našem napretku u vladavini prava, borbi protiv korupcije, demokratizaciji zemlje i građanskim slobodama.
Put Kosova u procesu evropskih integracija bio je još jedna suštinska tačka razgovora između strana. Kako je zajednički naglašen značaj integracije regiona Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, zamenik premijera je istakao posvećenost naše zemlje ispunjavanju kriterijuma, standarda i reformske agende u ovom procesu, uključujući pripreme za Plan rasta, finalizacija prioriteta i lista indikativnih reformi.

Dalje, zamenik premijera Bislimi je podsetio na zahtev Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj Uniji, ističući sada potrebu da se krene napred u konkretnim koracima i očekivanja koja Kosovo ima od budućeg mađarskog predsedavanja Savetom EU u zaslužno rukovanje našom aplikacijom.

Zamenik premijera Bislimi je takođe istakao značaj našeg članstva u Savetu Evrope, gde je zatražio podršku od svake zemlje koja je priznala Republiku Kosovo i koja podržava našu integraciju u glavne međunarodne institucije.

Nakon bilateralnog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare. Zamenik premijera Bislimi se zahvalio ministru Szijjartu na gostoprimstvu i razmenjenim stavovima.

Last modified: мај 17, 2024

Comments are closed.