Integrimi Evropian

Integrimi Evropian

Kosova dhe Shqipëria të përkushtuar rreth BE-së

24 Prill, 2020

Prishtinë, 24 Prill 2020 – Sot, Ministri në detyrë për Integrim Evropian z. Blerim Reka, ka nënshkruar nga ana e tij marrëveshjen për bashkëpunim ndërmjet Ministrisë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës Së Shqipërisë dhe Ministrisë së Integrimit Evropian të Republikës së Kosovës për Mbështetjen e Ndërsjelltë në Kuadër të Përgatitjes për Hapjen dhe Zhvillimin e Negociatave të Pranimit.

Kjo marrëveshje parasheh bashkëpunimin e dy vendeve mbi shkëmbimin e përvojave në fushën e procesit të integrimit evropian, si dhe në procesin e negociatave të anëtarësimit në BE të Republikës së Shqipërisë. E njejta, parasheh krijimin e strukturave negociuese për bisedimet e anëtarësimit; funksionimin e grupeve ndërinstitucionale të punës në kuadër të kapitujve të negociatave të anëtarësimit; si dhe shkëmbimin e informacionit dhe përvojës për sa i përket procesit të shqyrtimit analitik të legjislacionit (‘screening’).

Gjithashtu, pjesë kryesore e kësaj marrëveshje është thellimi i dialogut politik mes dy Ministrive me qëllim të bashkërendimit të qëndrimeve institucionale në shërbim të procesit të integrimit evropian duke organizuar konferencën e përbashkët vjetore të dy Ministrive për çështje të integrimit evropian.

Në respektim të masave të emergjencës shëndetësore të përcaktuara nga Qeveritë e të dy vendeve për parandalimin e pandemisë së virusit korona COVID-19, kjo marrëveshje po nënshkruhet në distancë, si dhe po shkëmbehen materialet përmes komunikimeve diplomatike, por kjo nuk e zbehë qëllimin e saj: përgatitjet e përbashkëta të dy vendeve për rrugën integruese evropiane, konform përcaktimit tonë të përbashkët strategjik, atë të bërit anëtar të ardhshëm të BE-së.

Kjo marrëveshje për bashkëpunim, trason rrugëtimin tonë integrues evropian, brenda një kornize bilaterale ndër-institucionale përgatitore me: detyra, bartës, afate konkrete dhe shkëmbim përvojash e kuadrosh.

Last modified: 4 Gusht, 2022

5 Responses to " Kosova dhe Shqipëria të përkushtuar rreth BE-së "

 1. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/kosova-dhe-shqiperia-te-perkushtuar-rreth-be-se/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Here you can find 3967 additional Information on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/kosova-dhe-shqiperia-te-perkushtuar-rreth-be-se/ […]

 3. classical harp music

 4. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/kosova-dhe-shqiperia-te-perkushtuar-rreth-be-se/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: integrimievropian.rks-gov.net/kosova-dhe-shqiperia-te-perkushtuar-rreth-be-se/ […]

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *