Integrimi Evropian

Komiteti drejtues i kornizës investuese për ballkanin perëndimor

14 Qershor, 2014

Berlin, 11-12 qershor 2014 – Nën organizimin e Ministrisë Gjermane të Financave dhe Komisionit Evropian me 11 dhe 12 qershor është mbajtur takimi i X i Komitetit Drejtues të Kornizës Investuese për Ballkanin Perëndimor (Western Balkan Investment Framework – WBIF) në Berlin.

Gjatë takimit Komiteti Drejtues ka shqyrtuar dhe miratuar projektet e dorëzuara në kuadër të raundit XI të aplikimit, si dhe ka diskutuar evoluimin e më tutjeshëm të WBIF-it.

Në raundin e XI Kosova ka aplikuar me dy projektet:

1. Përditesimi i Studimit të Fizibilitetit, Vlerësimit të Ndikimit Mjedisor dhe Dizajnit Preliminar për ndërtimin e autostrades (SEETO rruga 7) seksioni E, Prishtinë – Merdare (23 km). SEETO Rruga 7 e lidh korridorin X me autostraden e Shqiperisë dhe paraqet lidhje strategjike rrugore të Kosovës me rajonin dhe Bashkimin Evropian. Rruga 7 është paraparë si prioritet edhe në kuaderë Strategjisë Multimodale të Transportit.

Projekti do të përkrahet nga Banka Evropiane për Rindertim dhe Zhvillim (BERZh). Granti fillestar në vlerë prej €500,000 do të sigurohet nga Fondi i Përbashkët Evropian për Ballkanin Perëndimor (EWBJF).

2. Përditesimi i Studimit të Fizibilitetit, Vlerësimit të Ndikimit Mjedisor dhe Dizajnit Preliminar për ndërtimin e rruges N9 Prishtinë – Pejë (SEETO rruga 6B) seksioni Kijevë – Klinë – Pejë (30 km). SEETO Rruga 6B e lidh Prishtinën me Pejën dhe më tutje me Malin e Zi. Rruga 6B është paraparë si prioritet edhe në kuadër të Strategjisë Multimodale të Transportit.

Projekti do të përkrahet nga Banka Evropiane për Investim (BEI). Granti fillestar në vlerë prej €800,000 do të sigurohet nga Fondi i Përbashkët Evropian për Ballkanin Perëndimor (EWBJF).

Informatat e përgjithshme mbi Kornizën Investuese për Ballkanin Perëndimor (WBIF)

Korniza Investuese për Ballkanit Perëndimor synon të përmirësoj bashkëpunimin dhe të ngrit kapacitet e financiare për investime që kontribuojnë në zhillimin socio-ekonomik dhe avancimin e procesit integrues të Ballkanit Perëndimor. Institucionet që kontribuojnë me resurse financiare në kuadër të kornizës janë: Komisioni Evropian, Banka për Zhvillim e Këshillit të Evropës, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Banka Evropiane për Investime, Banka Gjermane për Zhvillim, Banka Botërore si dhe donatorët bilateral.

Korniza fokusohet në sektorë kyç të ekonomive të Ballkanit Perëndimor përfshirë: energjinë, mjedisin, transportin, çështjet sociale si dhe zhvillimin e sektorit privat.

Deri më sot WBIF ka mbështet 144 projekte me €300 million grante dhe €2.7 miliardë kredi. Për më shumë informata rreth WBIF, mund të vizitoni faqen zyrtare të  WBIF-it: www.wbif.eu

 

Last modified: 12 Gusht, 2022

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *